Cine-concert Căruța fantomă – Foley’Ala feat. Irina

Sâmbătă, 10 august, ora 21:30 – Grădina Melies

Cine-concert: ”Căruța fantomă” | Lună Plină 2019
FOLEY’ALA feat. IRINA MARGARETA NISTOR
Proiecţie de film mut cu sound-design live și un prolog cu Ingmar Bergman

Filmul „Körkarlen” / „The Phantom Carriage” (Suedia, 1921, 86 min.)
Regia: Victor Sjöström, 86 min.
Muzica originală:
Foley’Ala (București)
Alin Zăbrăuțeanu – foley, electronics, live processing
Alexandra Andrieș – voce, electronics, percuţie
Maria Petrescu – oboi
Radu Rădescu – percuţie
Irina Margareta Nistor – Vocea Filmelor / The Voice of the Movies

„Căruța fantomă” (în suedeză: „Körkarlen”, literal: „Căruțașul”) este un film-cult, considerat ca fiind unul dintre reperele majore din istoria cinematografiei suedeze, dar și un punct de referință în creația pentru marele ecran din toate timpurile. Lansată în 1921, pelicula, cu un pronunțat caracter de thriller psihologic și film fantastic, a fost regizată de Victor Sjöström, cel care și joacă rolul principal, distribuția fiind completată de Hilda Borgström, Tore Svennberg și Astrid Holm.

Premiera din 1921 nu a beneficiat de o coloană sonoră originală. Soluţia la care recurge formaţia Foley’Ala se apropie de maniera specifică de creare a ambianței sonore pentru teatrul radiofonic (live foley), în care, peste un layout prefabricat, intervin elemente muzicale acustice procesate digital, tehnica sampling-ului îmbinându-se cu instrumentele cântate live.

Nostalgicii filmelor vizionate underground, pe casete video, vor avea o surpriză: traducerea în limba română a inserturilor originale ale filmului (în limba suedeză, cu subtitrare în limba engleză), este realizată, pe viu, de inconfundabila „Voce a Filmelor”, criticul de cinema Irina Margareta Nistor.

Filmul este remarcabil nu numai pentru efectele speciale de avangardă la acea vreme, ci și pentru sofisticata sa structura narativă (bazată pe flashback-uri în interiorul flashback-urilor) și pentru consacrarea în cinema a reprezentării simbolice a morții sub forma „omului cu coasa”. ”Căruța fantomă” a avut o influență majoră asupra operei regizorului suedez Ingmar Bergman., care declara în anii ’70 că revedea acest film cel puțin o dată de an.

Foley’Ala este o trupă născută în anul 2013, ca o formulă ad-hoc de sound design & live scoring la proiecţii de filme mute acompaniate sonor. Formaţia creează un ambient acustic original, interpretat live sub forma unei cvasi-improvizaţii de (re)construire a coloanei sonore pentru pelicule care au marcat istoria cinematografiei. Formația a participat cu proiecte de film şi muzică la Festivalul Filmului European, Festivalul Național de Teatru, TIFF Sibiu, Luna Plină Biertan, Festivalul de Psihanaliză şi Film București, FânFest Roșia Montană, Festivalul de Film şi Istorii Râşnov, Serile Filmului Românesc Iași, Alba Iulia Music and Film Festival, Dracula Film Festival Brașov, Bookfest, Street Delivery, Noaptea Albă a Galeriilor, „No Silence, Please!” de la Centrul Ceh şi Orgelsommer Mediaş, dar şi la proiecţii, recitaluri de poezie sau concerte de improvizație în spaţii neconvenţionale. Criticii de film Tudor Caranfil şi Irina Margareta Nistor au fost adesea invitaţi să prefaţeze spectacolele formaţiei.