Vasile Șușcă și creaturile sale fantastice

În cadrul Festivalului Lună Plină se deschide din acest an, o serie de evenimente prin care organizatorii își propun să redescopere tradițiile și miturile fantastice românești și să le prezinte atractiv publicului, îmbinînd oricare mijloace artistice. Cel care sparge gheața și expune pentru prima data în cadrul acestui proiect, la Biertan, este un meșter făuritor de măști, din Maramureș. De mai bine de 20 de ani Vasile Șușcă face măști, continuă astfel, o tradiție folclorică bogată în ritualuri și personaje fantastic grotești. Artizanul popular utilizează în continuare  tehnicile și materialele păstrate din moș, strămoș. Blana, coarnele, pielea și textilele naturale devin, odată  trecute prin mâinile îndemânatice ale meșterului  întrupări  ale creaturilor de dincolo de realitate.

« Toata lumea încearcă să imite, eu nu încerc să imit pe nimeni, tot ce fac eu vine de la sine” spune Vasile Șușcă. „Măștile mele sunt inspirate de măștile tradiționale din Maramureș, intervenția mea le dă doar un plus de personalitate. Măștile acestea sunt măști  ritualice precreștine, dacice. La noi în Maramureș, dacii liberi foloseau măștile dinainte de Cristos. Erau multe ritualuri pe la noi, care între timp s-au pierdut, cele de Sânziene, Dansul brondoșilor. E chiar o istorie despre perioada invaziei tătarilor la Cavnic. Tătarii războinici veneau pe cai, înarmați până în dinți, pe când localnicii, erau oameni simpli, cu mâinile goale, atunci, ei s-au gândit să se salveze, îmbrăcîndu-se în costumele de brondoși. Și au ieșit așa în fața tătarilor încostumați, cu măștile pe față, cu talăngi de-alea mari, atârnate de ei, au sărit în fața cailor tătarilor și în momentul în care au început să drongane din astea, caii s-au speriat și s-au pus pe fugă, și uite așa au câștigat bătălia fară să se lupte.

Puternic  ritualizate drăcoveniile  pe care le  bricolează, scornește și invocă Vasile Șușcă, aparțin în egală măsură artei, legendelor și tradițiilor străbune. Măștile din folclorul românesc au menirea de a da formă unor forțe retrograde ale anotimpurilor care se trec, iar lupta și învingerea lor trebuie să confere lumii continuitate și înoire.

 Vasile Șușcă spune că măștile sale „sunt bine primite pentru ca sunt speciale, inedite, nu sunt horror așa cum ar crede unii. Dracii aștia ai mei sunt din contră niște draci veseli. 

Pe cei doi baieți ai săi i-a invățat să facă măști și speră ca la un moment dat, să continue ei această tradiție. „La  început și eu aveam o reținere în a face măști, dar acum o spun cu dragă inimă, că sunt fericit că am ales să fac acest lucru. Am umblat în toată lumea și măștile mele au fost apreciate în toate colțurile lumii. Sper din tot sufletul să găsesc pe cineva care să continue meseria mea, speranța moare oricum ultima.”

Expoziția din cadul Festivalului de Film Horror și Fantastic Lună Plină, este un nou spațiu redescoperit și amenajat de organizatori și Primaria Biertan. Fosta popicărie, s-ar putea transforma într-un spațiu expozițional, care să devină o atracție în plus pentru turiști, tot timpul anului și de asemeni ar putea contribui la creșterea nivelului de educație al sătenilor.