Fantastica si Fascinanta lume a copiilor, EducaTIFF la Biertan, 2013

Programul EducaTIFF a început în urmă cu mai mulți ani la Festivalul Internațional de Film Transilvania, din Cluj-Napoca. Este un program de educație cinematografică pentru elevi, care presupune atât vizionarea și analiza unor filme europene pentru copii, diferite de cele pe care le consumă în mod obișnuit la televizor, dar și un atelier în care sunt inițiați în tehnica de realizare a filmelor și participă la realizarea unui mic filmuleț.

La prima ediție a Festivalului de Film Horror și Fantastic “Lună Plină“ desfășurat anul trecut tot în luna august, am descoperit cu bucurie ca elevii din sat participau la o școală de vară cu activități atractive, organizate de un ONG. Tot atunci am aflat ca rata de abandon școlar in Biertan este destul de mare și atunci ne-am hotărât să invităm toți copii indiferent dacă sunt sau nu școlari să vizioneze filme pentru copii.  Un prim pas către a organiza atelierul EducaTIFF fusese deja făcut.

“Am ratat prima editie a Festivalului de Film Horror si Fantastic “Luna Plina”, desfasurata in 2012, la Biertan”, spune Ramona Sărbu, coordonatoarea programului EducaTIFF. Pe langa imaginile cu echipa reamenajand fostul cinematograf al satului si reabilitand fatada dispensarului, m-au inspirat si m-au impulsionat cele cu copiii din stransi la scoala, intr-o sala de curs, sa vada filme de animatie, puse la dispozitie de organizatori. Mi-am promis ca nu mai ratez cea de-a 2-a editie a festivalului si neaparat voi aduce magia filmului in viata copiilor din Biertan, pe parcursul a 4 zile de eveniment.”

Cum anul acesta la Biertan școala de vară nu s-a mai ținut din lipsă de fonduri, EducaTIFF-ul este binevenit. În plus ambiția oranizatorilor a fost sa încerce să îi atragă și pe copii care nu merg la școală. “au venit peste 30 de copii, între 7 si 13 ani, ușor timizi, cu privirea întrebătoare, dar foarte respectuoși.” povestește Ramona, “Deși mi-au zis că știu să citească, am văzut cum privirea le ignora subtitrarea. Mi-am dat seama ca mi i-am imaginat altfel, necunoscători ai lumii digitale, dar dezinteresul unora mi-a demonstrat contrariul. După proiecție am început discuția pe baza filmului urmarit. Copiii n-au avut neaparat nevoie de subtitrare, au înțeles esențialul din imagini. Întrebările au venit una câte una, răspunsurile au curs fără oprire. Copii nu se tem să vorbească în public. Unii doar erau mai timizi. Alții n-au fost prea atenți și nu îndrăzneau să răspundă. Dar cei mai mulți erau acolo, în filmul de după film.”

La întrebarea dacă folosesc internetul, copii au răspuns “Daa, stam mult pe facebook “. “Copiii m-au readus la realitate” mărturisește Ramona Sărbu “satul e tot sat și chiar dacă viața pare neschimbată, timpul nu stă pe loc: M-au lasat fară replica. Prea puțini dintre ei au mers la cinema până acum, mulți dintre ei nici nu părăsesc satul pe timpul vacanței. Dar văd filme la televizor, filme nu tocmai educative, cum bine știm. Și sunt la curent cu toate emisiunile de proastă calitate. Din păcate. Totuși numai 3 mâini nu s-au ridicat la întrebarea dacă le place școala, restul își doresc să urmeze liceul și facultatea, când va veni timpul.”

Cu siguranță copiii din Biertan au prins gustul filmelor de festival și atelierul de film a rupt monotonia finalului de vacanță. Copiii au venit și a doua zi cu entuziasm și curiozitate. O parte din ei au renunțat, dar s-au alăturat alții noi.