Invitata specială a festivalului este scenarista și regizoarea KRISTINA BUOŽYTĖ, absolventă a departamentului Regie a Academiei Lituaniene de Muzică și Teatru. Debutul ei, The Collectress (2008), a câștigat numeroase premii naționale și a participat la un număr impresionant de festivaluri. Cel de-al doilea film al regizoarei, Aurora/Vanishing Waves (care va fi prezentat în exclusivitate în România la Biertan), este câștigătorul premiului Melies d'Or 2012, acordat anual de Federația Europeană a Festivalurilor de Film Fantastic (EFFFF) celui mai bun lungmetraj de gen realizat în Europa. Totodată, Kristina va fi și membră a juriului secțiunii de lungmetraj, care va acorda trofeul „Lună Plină” 2013. Ceilalți doi jurați ai ediției a 2-a sunt CHRISTIAN HALLMAN, regizor și producător suedez, coordonator al EFFFF și selecționer al Festivalului Internațional de Film Fantastic de la Lund și TOMAŽ HORVAT, director artistic și fondator al Festivalului de Film Grossmann, unicul eveniment cinematografic din zona fostei Yugoslavii specializat în cinema-ul de gen.
În acest an, festivalul a decis să se extindă și în spațiul literar. Membrii echipei sunt primii donatori de cărți pentru ceea ce va deveni, foarte curând, BIBLIOTECA FANTASTICĂ DE LA BIERTAN. Cei care doresc să contribuie la acest proiect sunt invitați la festival cu câte un volum de proză de gen (SF, horror, policier, fantastic), pentru care vor primi un cocktail special „Lună Plină”.
În afara competițiilor de lung și scurtmetraj și a secțiunilor paralele „Tenebre”, „Full Moon Classic”, „Grindhouse” și „American Masters” deja anunțate, festivalul „Lună Plină” a pregătit o serie de evenimente speciale și surprize…
EINUIEA LIVE – "THE KURUC ATONEMENT": Grupul bucureștean de world-music EINUIEA (Silviu Fologea – chitară, Elena Șulea – vioară, voce, Călin Torsan – fluiere & Juan Carlos Negretti – percuție) a luat naștere acum 10 ani. În amintirea invaziei curuților care, în 1704, au devastat cetatea Biertanului în căutare de comori, concertul extraordinar al cvartetului EINUIEA are loc sâmbătă, 17 august, de la ora 17:00, la biserica fortificată.
EDUCATIFF FANTASTIC: Proiectul EducaTIFF le oferă copiilor din Biertan o ocazie unică de a viziona filme de cinema și de a participa la ateliere de realizare ale propriilor filmulețe. Filmul fantastic are darul de a trezi copiilor dorința de cunoaștere și de a le hrăni spiritul și imaginația. Proiectul EducaTIFF se desfășoară între 15 și 17 august la școala din Biertan.
„BY VASILE ȘUȘCA” – FOLK MASKS EXHIBITION: Măștile lui Vasile Șușca sunt hilare, triste sau grotești, după cum decide meșterul. Departe de a fi niște simple accesorii, măștile populare realizate de Vasile Șușca reprezintă o lume fantastică străveche, de sorginte maramureșeană, dominată de spirite și tradiții. Expoziția va fi deschisă zilnic la „Galerie” (un nou spațiu „Lună Plină”, renovat de echipa festivalului).
CRISPUS: THE ART OF FIRE: Trupa Crispus s-a format in 2003, la Sibiu. Cu o experienţă de peste 10 ani în spectacole de stradă, trupa a impresionat încă de la primele apariţii – astăzi, cea mai titrată trupă autohtonă de show cu foc are în portofoliu sute de spectacole care au adunat mii de de oameni în ţară şi străinătate. Crispus: The Art of Fire are loc vineri, 16 august, la ora 21:00, în Piața Centrală.
AFTER MIDNIGHT: De la ora 00:00, terasa „La Țăruș” e gazda petrecerilor „Lună Plină”. Joi vin CAMPSAUVAGE, un duo de artiști din Sibiu, lansat în 2010, compus din franțuzoaica Coralie de Gonzaga (membră a Cricket Club DJ, DJ rezident Shamrock, Sapa, Futuregarden sau Lutz club) și românul aBigQuestionMark. Vineri este rândul enigmaticilor SINISTER EXAGGERATORS' HAUNTED MACHINES, apăruți de niciunde în anul 2006, și dornici să livreze un set bine tensionat de ritmuri pentru mai mult decît necesarele dansuri hauntologice. În fine, sâmbătă, seria party-uri cu DJ e încheiată de CANDIE HANK, specialist în muzici electronice de la raw acid drum 'n' bass la soundtrack-uri, cartoon rap, sound art și futuristic 8bit cumbia swing care, pe lângă muzică de film, jocuri video, teatru, piese audio și instalații de sunet, a fost implicat în peste 80 de release-uri și nenumărate remixuri.
Toate detaliile despre transport și cazare se găsesc pe site: www.lunaplinafestival.ro. Abonamente: http://biletmaster.ro/ron/PlaceInfo/1805666/Full-Moon-Festival.
Prima ediție a Festivalului „LUNĂ PLINĂ” a avut loc în perioada 16 – 19 august 2012 și a strâns peste 3000 de spectatori. Și anul acesta, „LUNĂ PLINĂ” rămâne un festival complet independent și auto-finanțat. Pentru ca tot ceea ce și-a propus să devină realitate și pentru a reuși o ediție la standard european, festivalul a decis să inițieze o campanie de tip crowdfunding 100% românească pentru strângerea unei sume de 20.000 de lei. Suma reprezintă doar o fracțiune din buget, dar este vitală pentru ca „LUNĂ PLINĂ” să fie cu adevărat experiența ultimă în materie de festival fantastic.
Partenerii festivalului „LUNA PLINĂ” se numesc Crestemidei.ro, platformă destinată campaniilor de strângere de fonduri. Pentru mai multe detalii, vă rugăm accesați: http://crestemidei.ro/en/lunaplinafestival. Nu există sume mici, există doar iubitori de cinema.