Cine-concert: CelloFun Femeia în Lună

Cine-concert: CelloFun – Femeia în Lună

Frau im Mond (Germania, 1929), regia: Fritz Lang

 

În iulie 1869, medicul şi poetul sibian Friedrich Krasser, bunicul lui Hermann Oberth, spunea: „Peste o sută de ani, oamenii vor ajunge pe Lună. Nepoţii noştri vor fi martorii acestui eveniment". Exact 100 de ani mai târziu, în 22 iulie 1969, nepotul său îl privea la televizor pe Neil Armstrong punând piciorul pe Lună.

Considerat unul din părinţii astronauticii moderne, Oberth a fost consultantul ştiinţific al lui Fritz Lang la „Femeia în Lună”, primul lung-metraj de acţiune din istorie care se desfăşoară în spaţiu, film apărut în acelaşi an (1929) în care Oberth îşi lansa prima rachetă cu combustibil lichid.

Filmul „Frau im Mond” este precedat de fragmente din două filme daneze, realizate cu mai bine de un deceniu înainte, tot pe tema pe rachetelor şi a zborului în spaţiu: „Verdens Undergang” („Sfârşitul lumii”, 1916, regia: August Blom) şi „Himmelskibet” („O călătorie pe Marte”, 1918, regia: Holger-Madsen).

Proiecţia este însoţită de sound-designul original al trupei CelloFun, o formulă electro-acustică creată special pentru re-construcţia coloanei sonore a filmelor mute, care face apel la o mixtură între foley şi improvizaţie live.

https://www.facebook.com/Cell0Fun

CelloFun (Bucureşti-Cluj):
Attila J. Szabó – cello, electronics
Alexandra Andrieş – voice, electronics, percussion
Radu Rădescu – concept, percussion