10 lungmetraje și 19 scurtmetraje concurează pentru trofeul Lună Plină 7

Un total de 10 filme vor concura anul acesta pentru votul publicului, exprimat, ca de obicei, cu un țăruș înfipt în panoul cu titlul filmului. Dacă primele șase filme sunt despre călătorii care eșuează în cele mai înfricoșătoare moduri, ultimele patru tratează natura umană și câteva moduri în care ea poate fi pervertită.

În Clementina (Argentina, 2017), regizat de Jimena Monteoliva, Juana se reface după câteva zile de spitalizare forțată de soțul ei abuziv. Când începe să audă zgomote ciudate prin casă nu știe dacă să dea vina pe fantome sau pe fragilitatea psihicului ei. Clementina combină supranaturalul cu ororile reale ale abuzului domestic. "Filmul este o tragedie impresionantă, cu suflet mare și un final brutal. Întregul spectru al emoțiilor umane este creionat cu o sinceritate care dezarmează și apropie spectatorul de subiect", citim pe norealdanger.com. Actrița principală, Cecilia Cartasegna, a câștigat premiul pentru cel mai bun rol la Festivalul Fantaspoa și la Buenos Aires Rojo Sangre.

În cadru / Framed (Spania, 2017), debutul regizorului Marc Martínez Jordán, este despre un grup de prieteni care se pregătesc de o petrecere de pomină fără să știe că un psihopat în goană după like-uri a pus ochii pe ei. "La un nivel mai adânc, Framed este un comentariu dureros despre starea societății și relația ei cu social media. O parabolă înfiorătoare despre cum social media crează dependență", citim pe Bloody-disgusting.com.  

Bestie cordială / Friendly Beast (Brazilia, 2017), debutul regizoarei Gabriela Amaral, "este un thriller întunecat, o poveste de groază care te bântuie despre micimea umană și cât de puțin trebuie să zgârii suprafața pentru ca instinctul animalic să pună stăpânire pe tine", citim pe Screenanarchy. Niște clienți dificili intră într-un restaurant brazilian în toiul nopții, ceea ce crează o situație dificilă între șeful frustrat și angajații extenuați. Imediat urmează și un jaf armat, care transformă totul într-o poveste de supraviețuire, iar rolurile de victimă/atacator devin variabile.

Pădurea neagră / A Mata Negra (Brazilia, 2018), regizat Rodrigo Aragão, însumează patru fabule negre. În inima unei păduri din Brazilia, o fetiță găsește Cartea Pierdută a lui Cypriano. Magia neagră din carte își înzestrează stăpânul cu putere și bogății, dar eliberează un rău teribil pe pământ și, curând, fetița descoperă în jurul ei schimbări cutremurătoare.

Competiția de scurt-metraje este și ea completă și numără 19 titluri din 13 țări care vor fi văzute pentru prima oară în România. Spectatorii se vor delecta în premieră cu istorisiri rapide despre un bebeluș care nu tace, un ronin dependent de opium, un tren din care dispar pasagerii, un atac de paranoia mortal, o doamnă în căutare de ouă, o urmărire prin pădure, o spânzurătoare în curte și multe altele.

Competiție scurtmetraj – Lună Plină Shorts 1
Din Dragoste (Released from love), r: Luciano de Azevedo, 2017, Brazilia, 6’;
Lanul (La parcelle), r: Michaël Guerraz, 2018, Franța, 20’;
Și bebelușul urla (And the baby screamed), r: Dan Gitsham, 2018, Marea Britanie, 3’;
Orient City: Roninul și prințesa (Orient City: Ronin & the Princess), r: Ryan Colucci, Zsombor Huszka, 2017, SUA, 12’;
A/S/L, r: Benjamin Swicker, 2018, SUA, 7’;  
Fotograf, r: Maks Faschenko, 2018, Rusia, 18’.

Competiție scurtmetraj – Lună Plină Shorts 2

Lilith, r: Sergio Solares Álvarez, 2017, Mexic, 4’;

Subînțeles (Implied), r: Qi Yao, QinNan Li, 2017, China, 10’;

Protocoale (Protocols), r: Jan Soldat, 2017, Germania, 19’;

Doamna Oldina se duce la cumpărături (Dona Oldina Vai às Compras), r: Felipe M. Guerra, 2018, Brazilia, 8’;

N, r: Iacopo Di Girolamo, 2018, Italia, 14’,

Nu încercați să deschideți ușa (Veuillez ne pas tenter d'ouvrir la porte), r: Baptiste Martin-Bonnaire, 2017, Franța, 10’.

 

Competiție scurtmetraj – Lună Plină Shorts 3

Auxiliar (L’Auxiliaire), r: Frédéric Plasman, 2018, Belgia, 8’;

Ordinul orhideelor (The Order of the Orchid), r: Alex Italics, 2017, SUA, 6’,

Mâncătorii de căpșuni (Maasikaõgijad), r: Mattias Mälk, 2018 , Estonia, 14’;

Spânzurătoarea (The Hangman), r: Tim Sagl, 2017, Olanda, 7’;

Ferruccio – povestea unui roboțel (Ferruccio – storia di un robottino), r: Stefano De Felici, 2017, Italia, 6’;

Ca în fiecare dimineață (Comme tous les matins), r: Cédric Dupuis, 2018 , Franța, 17’,

Depozitul (The Warehouse), r: Stephen Bigot, 2017, Franța, 7’.

Bonusul acestei ediții este calupul de scurtmentraje semnat Festival Friends. Patru filme care au mai fost văzute pe ecranele din țară se întorc și la Biertan. Este vorba despre Vampirismus (România,  2017), de Massimiliano Nardulli și Gabriele Saffioti, La revedere, baby (Spania, 2017) de Pablo Pastor, Omul care ține liftul (România, 2017), de Sergiu Lupșe, și câștigătorul Shadow Shorts de la ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Film Transilvania, În întuneric (Spania, 2017), de Fran Casanova.

Aniversările acestui an sunt două fenomene, ambele generatoare de francize nemuritoare.

Cu 40 de ani în urmă, John Carpenter regiza filmul Halloween (1978), cu Michael Meyers, un ucigaș în serie care evadează din sanatoriu și revine acasă pentru o lungă serie de răzbunări sângeroase. "Practic, cu acest film, Carpenter lansează și stabilește regulile slasher-ului. Este un film eminamente important în istoria cinemaului, impecabil realizat și care chiar și acum, după vizionări repetate, reușește să-ți bage frica-n suflet.", spune Cătălin Mesaru, directorul artistic al festivalului.

Zece ani mai târziu, se năștea Chucky. "Acum treizeci de ani, păpușa Chucky devenea posedată de spiritul unui ucigaș în serie. Fiind o franciză franciză terifiant de inventivă: se joacă de-a slasher-ul, de-a comedia neagră, transcede genuri și dărâmă fără rușine linia dintre realitate și ficțiune, Child's Play ne-a terorizat pur și simplu copilăria. Anul acesta, saga își găsește, în sfârșit, locul perfect pentru un maraton.", povestește Cătălin Mesaru.

Proiecționistul Posedat este prezent și anul acesta la Lună Plină într-un ghost hunt care se va întinde pe toată perioada festivalului. Pentru că de-a lungul anilor el s-a implicat atât de mult în tărâmul muritorilor, anul acesta spiritul proiecționistului zace închis într-un cufăr ferecat cu 7 lacăte, de 7 spirite din 7 părți ale lumii și are nevoie de o echipă de minți ascuțite să-l salveze. Mai multe detalii, aici.

Nu vor lipsi de la „Lună Plină” nici petrecerile (powered by DJ Indjstione și Andrei Puiu), atelierele fantastice, plimbările cu bicicleta sau târgul de produse tradiționale și hand-made.

Cinefilii au la dispoziție, pentru cazare, pensiunile din zonă, dar și o zonă de camping.

Bilete și abonamente pot fi achiziționate pe: https://eventbook.ro/program/luna-plina

Ne puteți urmări pe www.lunaplinafestival.ro

Facebook: https://www.facebook.com/LunaPlinaFestival/

 

 

***

 

Festivalul de Film Horror și Fantastic „Lună Plină” este un proiect organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc

 

Cu sprijinul: CNC, AFCN, Primăria Biertan

 

Parteneri media: Radio Guerilla, Cinemagia, SUB25, Monitorul de Mediaș, Mesagerul de Sibiu, Cinefan, Movienews, Radio România Cultural